Intrebari la care trebuie sa raspunzi atunci cand incepi sa cauti o casa

Căutarea unui apartament sau a unei case poate fi dificilă, majoritatea dintre noi vor cumpăra o casă o dată sau de două ori în viața, deci este important să luăm în calcul cât mai mulți factori înainte de a decide ce să cumpărăm. Pentru ca și eu caut un apartament, pot să vă spun ce m-am întrebat pentru a mă decide ce este cel mai potrivit pentru nevoile și obiectivele mele. Mai jos puteți vedea o listă de întrebări cu răspunsuri posibile și câteva indicații despre ce ar fi cel mai potrivit pentru aceste răspunsuri.

  1. Cati ani am? Aceasta este probabil cea mai ușoară intrebare, dar are multe implicații asupra deciziei de cumparare
    • <20 ani – dacă aveți mai puțin de 20 de ani, nu cred că ar trebui să vă gândiți să cumpărați încă un apartament / casă. Primul motiv este că probabil nu aveți banii și chiar dacă ii aveti, nu cred că îmi puteti spune care este orașul în care vreti să trăiti în următorii 10-15 ani. La această varsta cel mai bine închirati și ramaneti flexibili.
    • 20-25 de ani – aceasta este vârsta în care aproape toată lumea începe să se gândească la cumpărarea unei case, lucrați câțiva de ani acum, poate aveți niște bani salvați în contul dvs. bancar și vă gândiți de ce plătesc chirie când pot sa cumpar ceva al meu. Personal nu cred că este o vârstă bună să cumparati altceva decât un studio.
      25 – 30 de ani – Cred că aceasta este vârsta perfectă pentru a cumpăra ceva, acum ar trebui să fiți mai bine din punct de vedere financiar și o viziune mai clară asupra ce doriți de la o casă. În acest caz, 2 camere ar fi cel mai bine, dar în funcție de alți factori pe care îi vom discuta mai jos, puteți opta pentru un apartament de 2 sau 3 poate chiar o casă.
      > 30 de ani – aceasta este perioada în care majoritatea oamenilor au nevoie de un upgrade, unul sau doi copii au venit, iar apartamentul imens de acum 10 ani este plin de lucruri și nu mai există loc pentru nimic.
  2. Câți bani am? – cel mai delicat subiect este, desigur, cât de multi bani aveți, dacă sunteți dispuși să împrumutați și ce sumă va acorda banca ca împrumut. Acest lucru va fi în cele din urmă factorul care va determina ce veți cumpăra. În funcție de toleranța la risc, puteți împrumuta mai mult sau mai puțin, dar nu voi sfătui niciodată să împrumutați la fel de mult cât vă dă banca. Având> 50% din venitul dvs. ca rata timp de 30 de ani, este un mare stress pe bugetul dvs și prezintă multe riscuri. Multe se pot întâmpla în 30 de ani, dobanzile pot crește, pot exista probleme de sănătate, cheltuieli neprevăzute, divorțuri sau probleme la muncă. Cine știe, poate că munca dvs va fi făcută de roboți în 20 de ani :). Desigur, totul poate merge bine, veniturile dvs. se pot mari, puteti dobandi mai multe surse de venituri și mai multă flexibilitate financiară, dar este mult mai sigur să faceți upgrade atunci cand vă permiteți decat să intindeti bugetul la maxim și să tăiați totul din viață doar pentru a avea cel mai frumos apartament.
  3. Cum vreau să călătoresc? – masina sau transport in comun?
    • cu masina – daca esti tipul de persoana care nu poate merge nicaieri fara masina, atunci raspunsul este simplu: cauta locatii in care infrastructura rutiera este bine pusa la punct si exista legaturi bune unde trebuie sa mergeti (locul de munca, rude, prieteni etc.), incercati sa găsiti zone în care există mai puțin trafic. Acest lucru poate fi un avantaj pentru că puteți găsi locații mai ieftine fiindca nu sunteți în căutarea unor zone în care transportul public este foarte bun. Țineți minte ca, totuși, faptul că nu dispuneți de mijloace de transport în comun nu este ideal. Nu veți dori să conduceți copiii peste tot sau să căutați taxiuri dacă mașina se strica.
    • transportul public – atunci conexiunile bune de transport sunt o necesitate. Trebuie să căutați locații care au mai multe opțiuni, astfel încât să puteți lua autobuzul dacă metroul nu funcționează. Totodata dacă aveți conexiuni bune de transport public, veți crește și rentabilitatea casei dvs. și vă va ajuta foarte mult dacă doriți să o închiriați în viitor.
  4. Vreau copii în următorii 5 ani? Cati? Aceasta este o întrebare foarte importantă, deoarece cuplată cu întrebarea următoare va determina care este cea mai bună marime pentru casa ta. Am considerat intervalul de timp de 5 ani, deoarece ar fi cel mai mic timp înainte de a putea cumpăra ceva mai mare. Desigur, puteți să vă vindeți proprietatea curentă și să căutați ceva nou, dar nu cred că prea multa lume isi doreste sa schimbe locuinta din an in an 🙂
    • nu – dacă nu vă gândiți să aveți copii în anii următori, aș sugera să cumpărați cel mai mic apartament în care puteți trăi confortabil. În opinia mea, apartamentul cu  2 camere este mai mult decât suficient pentru 1-2 persoane. Camerele goale care adună praful nu au sens. Plătiți mai mult pe ipotecă, mai mult pe utilități fără nici un beneficiu in afara de o cameră în care puteți avea niște oaspeți de două ori pe an sau pe care o folositi ca spatiu de depozitare.
    • da – dacă vă gândiți să aveți copii în următorii ani căutați ceva mai mare, cu cât mai mulți copii cu atât mai mare 🙂 Copiii ocupă mult spațiu. Aveți nevoie de spațiu pentru ca ei să se joace pentru a-și păstra jucăriile, hainele, cărțile etc. O cameră per copil ar fi ideală. Când sunt mici pot dormi cu tine sau împreună, dar după ce cresc puțin, cred că ar trebui să aibă camera lor. Deci, în acest caz, 3 camere sau mai mare ar fi varianta corecta.
  5. Vreau să fac upgrade ulterior? Un alt lucru important de luat în considerare este dacă sunteți dispus și capabil să cumpărați altceva în câțiva ani.
    • da – Dacă acum spațiul nu este o problemă și vă gândiți să faceți upgrade în câțiva ani, atunci ar fi o idee bună să cumpărați ceva mai mic și într-o locație bună. Acest lucru va reduce costurile de întreținere și, de asemenea, va face proprietatea mai ușor de închiriat / vândut atunci când sunteți gata să faceți upgrade. Acest lucru pare a fi o opțiune foarte tentantă, dar există câteva lucruri care trebuie luate în considerare.
      • Prețurile pot crește – piața imobiliară poate crește, iar apartamentul pe care vi-îl puteți permite acum poate să crească în valoare și să devină inaccesibil în câțiva ani, lăsându-vă blocați cu ceea ce aveți acum
      • Taxe si Impozite – dacă aveți mai multe proprietăți taxele pe care trebuie să le plătiți vor crește, de asemenea, există taxe pe care trebuie să le plătiți dacă le vindeți sau închiriați, astfel încât ar trebui luate în considerare și acestea
      • Trebuie să găsiți o altă proprietate – bineînțeles că va trebui să căutați din nou un apartament și chiar dacă o considerați o experiență plăcută, veți pierde iarasi timp pentru căutarea casei ideale
      • Un alt avans – în timp ce plătiți creditul ipotecar pentru apartamentul curent, trebuie să puneți niște bani deoparte pentru avansul la noua locuinta. Acest lucru poate afecta bugetul dvs. si poate face upgrade-ul dificil sau chiar imposibil.
    • nu – Dacă vă gândiți să cumpărați ceva în care veți trăi pentru tot restul vieții, atunci trebuie să vă gândiți mai mult la ceea ce veți dori / aveți nevoie în viitor și acest lucru poate fi mai ușor de zis decât de făcut pentru că toate răspunsurile la toate aceste întrebări pot fi diferite în 10-20 de ani. Multe lucruri se pot întâmpla într-o perioadă atât de lungă, ceea ce credeți acum că va veți dori în 10 ani poate fi foarte diferit de ceea ce veți dori atunci. Sfatul meu în această situație este să încercați să vă dați seama cât de bine puteți unde vă aflați și unde doriți să ajungeti în viitor și să faceți achiziția casei dvs. noi ca un pas în această direcție.
  6. Locație sau spațiu? Aceasta este o întrebare greu de răspuns, dar este una esențială. Mergând mai departe de oraș veți scădea prețurile și veți face casa dvs. de vis mai accesibilă. Veți obține mult mai mult pentru aceeași sumă de bani. Alegerea unui cartier mai rau famat duce, de asemenea, prețurile în jos. Problema este că prețurile sunt mai mici dintr-un motiv: nu foarte mulți oameni vor să locuiască acolo. De ce? Pot exista multe lucruri, o infrastructură proastă, vecinii care nu sunt atât de prietenoși, lipsa școlilor bune, timpul mare de navetă, lipsa parcurilor, magazinelor și zonelor verzi, mult trafic etc. Mai întâi trebuie să vedeti de ce este mai puțin dorita această locație decât altele și dacă puteți trăi cu acel motiv. Dacă acel lucru nu va deranjează, atunci sa mergeti puțin ieftin poate fi un lucru bun. În opinia mea, trebuie să găsiți un echilibru între locația suprafata. Dacă aș fi nevoit să aleg între cel mai mic studio din cea mai bună locație din oraș și o casă mare cu tot ceea ce vrei în mijlocul campului, aș alege nici unul. Având un pic de ambele este foarte important și trebuie să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs.
  7. Apartament sau casă? Cred că este o întrebare ușor de răspuns. Unii oameni doresc o casă, iar alții nu. Mai jos voi sublinia câteva avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni.
    • Apartament – Avantaje
      1. Locație mai bună – Apartamentele se găsesc de obicei în zone mai bune decât casele
      2. Este mai ieftin – din motive evidente, apartamentele sunt mai ieftine decât o casă din aceeași zonă
      3. Costuri de întreținere mai mici – un apartament va avea costuri mai mici de întreținere, deoarece unele costuri sunt împărțite între oamenii din clădirea apartamentului. De asemenea, costurile de încălzire sunt mai mici, deoarece aveți pereți adiacenți cu alți vecini.
      4. Privelisti frumoase – unele apartamente pot avea privelisti foarte frumoase dacă se află la ultimele etaje.
      5. Magazine și restaurante – cele mai multe blocuri au un magazin în apropiere, poate chiar la parter, astfel încât veți avea mai multă comoditate când veți cumpăra ceva sau veți ieși să măncati in oras.
    • Casa – Avantaje

      1. Suprafata mai mare – cumpărarea unei case vă va oferi camere mai spațioase, cel puțin două băi și mai mult spațiu de depozitare
      2. Curtea proprie / grădina – Cele mai multe case vin cu o curte decentă unde va puteți amenaja o grădină, o zonă de joacă, o zonă de relaxare etc.
      3. Spatiu pentru animale de companie – desigur, dacă sunteți un iubitor de animale de companie o casă este o opțiune mai bună deoarece animalele de companie vor avea mai mult spațiu și, de asemenea, pot iesi in curte ori de câte ori doresc
      4. Confidențialitatea – o casă aduce mai multă intimitate, din moment ce nu aveți vecini adiacenți
      5. Liniste – Casele sunt de obicei în zone liniștite mai feirte de trafic si alte surse de zgomot
    • Apartament – Dezavantaje
      1. Mai putin spatiu – apartamentele sunt de obicei mai mici decât casele și au mai puține spatii de depozitare
      2. Mai puțină intimitate – la apartament veti avea mai putina intimitate din moment ce aveți vecini foarte apropiați
      3. Mai putina liniste – la bloc veți avea mai mult zgomot de la vecinii dvs. (sper că nu veți avea genul de vecini care ascultă muzică tare la ora 3 dimineața), dar tot mai mult va exista zgomot și nu numai de la vecini, ci și din trafic.
      4. Mai greu de modificat – renovările sau îmbunătățirile nu pot fi făcute fără acordul tuturor proprietarilor din cladire. De exemplu, alegerea unui nou lift sau a unei camere de securitate pentru clădire ar putea fi un proces lung și stresant, deoarece nu toți is doresc sau au bani pentru același lucru.
      5. Parcarea – dacă clădirea dvs. de apartament nu are suficiente locuri de parcare, vă puteți afla în situația în care trebuie să parcați undeva pe stradă și dacă locuiți într-o zonă aglomerată, poate fi foarte dificil să găsiți un loc bun dacă ajungeți acasă putin mai târziu sear
    • Casa – Dezavantaje
      1. Locatia – casele sunt de obicei în zone mai proaste dacă locuiți într-un oraș, ar putea fi departe în suburbii sau în zonele în curs de dezvoltare cu o infrastructură mai mică, astfel încât comutarea la lucru poate dura mai mult și este posibil să nu aveți alte opțiuni decât cu mașina.
      2. Pretul – casele sunt mai scumpe, deoarece oferă mai mult spațiu și curte privată
      3. Costuri de întreținere – costurile de întreținere pentru o casă vor fi mult mai mari, deoarece aveți mai multe lucruri care pot să se strice. Într-un apartament trebuie să vă faceți griji doar de interior, dar la o casă aveți și exteriorul, curtea, acoperișul etc. De asemenea, costurile de încălzire în lunile de iarnă pot deveni destul de mari
      4. Mai puțin confort – Dacă locuiești la bloc in oraș, te afli la cateva minute de mers pe jos de magazine, restaurante, școli etc., atunci când locuiești la o casă de obicei nu ai toate acestea in apropiere.
      5. Mai multă muncă – Dacă sunteți o persoană leneșă sau mai comoda, o casă poate să nu fie o alegere bună, deoarece în / pe / în jurul casei va exista întotdeauna de lucru. De la cosirea gazonului la repararea acoperișului va exista întotdeauna ceva la care să lucrați când ajungi acasă. Unii oameni chiar iubesc acest gen de activități, dar există și oameni care nu. Deci, trebuie să vă dați seama dacă e ceva ce va place, pentru că nimeni nu vrea să trăiască într-o casă neingrijita.

În concluzie, trebuie să luați în considerare toate aceste întrebări și probabil mai multe și să luați o decizie. Această decizie nu va fi ușoară deoarece nu puteți avea totul și într-un anumit moment va trebui să faceți un compromis. Este un cuvânt care nu imi place, dar trebuie folosit pentru ca cel mai probabil va trebui să faceți compromisuri în legătură cu ceva, spațiu vs locație, locație vs pret etc. Sper că acest articol vă oferă puțin mai multe cunoștințe și vă va ajuta să vă indreptati în direcția cea bună. De asemenea, împărtășiți-vă ideile despre acest subiect în comentariile de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to Top