Traseu Piatra Craiului: Cabana Curmătura – Piatra Mică – Zărnești

În acest articol vom coborî de la Cabana Curmătura cu un mic detur prin Piatra Mică vârf adiacent crestei principale și loc perfect pentru a admira masivul Patra Craiului.

Traseu – Marcaje

Cabana Curmătura (45min)-> Șaua Crăpăturii Piatra Mică Poiana Zănoaga Zărnești

Traseu Piatra Mica - Zarnesti
Traseu

Se spune că Piatra Mică este un demo pentru creasta Pietrei Craiului, fiind o bună opțiune pentru neinițiați pentru a descoperi acest lanț muntos și cred că este adevărat.

Vârful Piatra Mică este la altitudinea de 1816m și dacă pornim de la cabană 1470m nu avem o diferență de nivel atât de mare la urcare. La coborâre in schimb avem ceva mai mult destinația noastră fiind Zărnești la 770m.

Traseul este destul de scurt, dar nu duce lipsă de priveliști și nici de prăpastii mai ales pe porțiunea de urcare din șaua crăpăturii până pe Piatra Mică.

Sa incepem

Noi am plecat de la Cabana Curmătura pe marcajele spre Șaua Crăpăturii. Cam în 30-45 de minute de mers prin pădure ajungem la baza Crăpăturii de unde traseele se despart: tot înainte este coborârea spre Zărnești, în stânga începe urcarea spre Vârful Turnu iar in dreapta Piatra Mică, unde suntem imediat întâmpinați de un urcuș abrupt.

Piatra Mica - Muntii Piatra Craiului
Urcus spre piatra mica

Această nu este foarte lungă dar este destul de grea și este nevoie de atenție la porțiunile cu lanțuri mai ales din cauza pietrelor care par să se desprindă destul de ușor. Păstrarea distanței între persoane este foarte importantă.

Imediat după ajungem în traseul de creastă Nr așteaptă o potecă îngustă cu jenepeni în stânga și în dreapta

Poteca spre varful Piatra Mica

Dupa care urcarea se domolește, iar poteca îngustă face loc unui mic platou care ne duce spre vârf.

Vârful Piatra Mică nu este marcat cu o cruce ca majoritatea vârfurilor, pe vârf avem niste panouri cu flora și fauna din Piatra Craiului.

La câteva minute de vârf există Monumentul Eroilor într-un loc de belvedere de unde se vede foarte frumos Zărneștiul.

După ce admirăm Zărneștiul începem coborârea spre Poiana Zănoaga continuând traseul pe cealaltă parte a versantului. Coborârea până în poiană este în mare parte prin Pădure și este ceva mai ușoară față de traseul de urcare de pe care am venit. Motiv pentru care recomand începătorilor urcarea pe Piatra Mică în acest sens fiind mai bine să avem lanțurile și porțiunea mai abruptă la urcare versus coborâre.

În Poiana Zănoaga ajungem la intersecția cu traseul de bandă galbenă , traseu care urcă de la Fântâna lui Botorog până la Cabana Curmătura.

Poiana Zanoaga - Coborare Spre Zarnesti
Poiana Zanoaga – Coborare spre Zarnesti

Din poiană facem stânga începând ultima parte a coborârii până la Fântâna lui Botorog. Din păcate de aici pierdem priveliștile specifice Pietrei Craiului pentru că aproape tot traseul de aici încolo este prin pădure.

De la Fântâna lui Botorog ținem drumul la vale și în aproximativ 40 de minute suntem în Zărnești.

Concluzii

Traseul este unul destul de scurt și o bună introducere în ceea ce înseamnă munții Piatra Craiului.

Recomandat ca urcarea să se facă dinspre Șaua Crăpăturii pentru că porțiunea cea mai dificilă este porțiunea cu lanțuri de la început.

Se poate face și un circuit cu plecare din Zărnești urcare pe banda galbenă până la cabana Curmătura după care continuarea pe traseul descris mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to Top